Anmäl dig för att få vårt nyhetsbrev

Innehåller produktnyheter och annat som är intressant i din bransch. Nyhetsbrevet skickas ungefär en gång per månad, och du kan enkelt avanmäla dig om du inte längre vill ha våra utskick.

Användningsområden

Energi  >  Energilager  >  Användningsområden

Lagra energi – användningsområden

Tillquist erbjuder produkter inom BESS Energilager från österrikiska tillverkaren xelectrix Power, vars tekniska innovationer är tillämpliga inom en rad olika områden. Behovet av att lagra energi uppstår bland annat genom att allt större del av vår framtida elproduktion är väderberoende. Beroende på väderlek kan det bli obalans i elnätet och här kan våra Energilager komma väl till användning. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med att ta kontroll över vädret – men vi kan hjälpa dig att få ut det mesta av det!

Tillämpningsområden för energilager, exempelvis:

·          Fastighet

Idag får fastigheter allt större krav på sig att vara energieffektiva. Många har eller kommer att installera solcellsanläggningar som ett steg mot den förnyelsebara tillvaron. Men solceller producerar ofta mer än vad som behövs för husets elförbrukning. Med energilager lagras överskottsenergin för att kunna användas när solen gått ner. Man behöver alltså inte skicka ut överskottet på elnätet, utan kan behålla det inom fastigheten. Att man även kan kapa strömspikar samt erhålla en backup-funktion gör energilagret ännu mer lönsamt.

·          Industri

I industrin finns ofta stora maskiner som kan ge höga strömspikar. Här kan energilager användas för att ge en jämn och stabil elförsörjning och kapa dessa strömspikar även kallat “ Peak Shaving”. Man kan även optimera energilagret för spotpriserna, och undvika de värsta kostnadstopparna.

·          Bygg och maskin

1 januari 2022 kommer Boverket med nya krav på att byggsektorn ska redovisa samt ta fram plan för hur minska koldioxidutsläppen och elförbrukningen. Med våra mobila energilager kan vi ersätta eller hybridisera dieselgeneratorer och därmed minska koldioxidutsläppen på byggen och göra det enklare uppfylla myndighetskraven samt stötta elnätet när effekten inte räcker till.

·          Elnäts- och energibolag

I takt med att vi elektrifierar samhället och drar ner på kärnkraften riskerar vi en obalans som rubbar elnätsfrekvensen 50 Hz. Med hjälp av energilager och stödtjänsterna från SvK kan man stabilisera och hålla 50Hz lokalt, genom tex frekvenstjänsterna FFR o FCR-D upp och ned. Vi kan även boosta en transformatorstation som inte klarar nya kunder/abonnenter med höga lasteffekter under kortare perioder. 

·          Elbilsinfrastruktur

Allt fler installerar laddare till elbilar och transportfordon – men man kommer få problem med att leverera höga strömmar när många vill ladda samtidigt. Då kan ett energilager användas för “boosta” elbilsladdarna och kapa de så kallade strömspikarna som lätt uppstår när många vill använda laddarna samtidigt.

·          Förnyelsebar energi

Den som är verksam inom vindkraft och solcellsparker vet att det kommer tillfällen då man överproducerar men inte kan leverera ut på nätet. Istället kan man lagra överskottsenergin i ett batteri för att sedan kunna leverera den när det passar bättre för elnätet samt när elpriset är högre. 


Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig mer att lagra energi? Varmt välkommen att kontakta oss! 

Säljare

Energilager

Jakob Levison

Telefon: 08-594 632 13

jakob.levison@tillquist.com

Affärsområdeschef

Energilager

Tommy Iveteg

Telefon: 08-594 632 06

tommy.iveteg@tillquist.com